Vyznáte se v pojištění obecně ?

27.03.2000 19:19

 

Vyznejte se v pojištění

Pojistky jsou nástrojem k zabezpečení nahodilých a zpravidla nepříjemných událostí. Krádež, zničení majetku, smrt, invalidita a další. To všechno jsou věci, které si nikdo z nás nepřeje, ale občas se někomu přihodí. Proto jsou pojistky běžnou součástí našich výdajů. V tomto článku se dozvíte, jak mít pojistky správně nastavené – abyste neplatili zbytečně mnoho peněz pojišťovnám a aby Vám pojišťovny v případě škody zaplatily to, co budete potřebovat.

Udělejte si sami velmi jednoduchou inventuru Vašich pojistek. Možná zjistíte, že můžete ušetřit spoustu peněz.  Nejdříve si pojďme vysvětlit, k čemu vlastně pojistky slouží:  Pojistky by měly sloužit k tomu, aby nám pomáhaly v situacích, které bychom sami finančně nezvládli. Inventura Vašich pojistek by měla začít právě tímto bodem:

Neplatíte za něco zbytečně? Mějte pojištěna jenom ta rizika, která byste sami finančně nezvládli.  Ztráta střechy nad hlavou po povodni nebo požáru nás může výrazně ekonomicky ohrozit. Rozbité okno ale zvládneme zaplatit sami. Podobné to je u životních a úrazových pojistek. Když někdo po autonehodě zůstane invalidní, přichází o budoucí příjmy v hodnotě stovek tisíc nebo milionů korun. Je to velké riziko, které se vyplatí mít pojištěné. Mnoho lidí si platí pojistky pro případ drobných úrazů. Za zlomenou ruku pět tisíc. Za deset stehů tři tisíce. Taková pojistka může stát i dvě stě korun měsíčně. A přitom toho moc neřeší. Zlomená ruka neohrozí Vaší finanční kondici, S tím si poradíte sami. Pokud byste ty ušetřené dvě stovky pravidelně investovali do akciového portfolia, získáte na dvacetiletém horizontu téměř sto tisíc korun.

Pokračování článku na www.sredl.e-konzultant.cz