Špatné nebo dobré dluhy ?

02.03.2012 15:57

Jaké dluhy využíváte Vy a Vaši příbuzní? Dobré nebo špatné?

Známé pořekadlo zní: oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. S dluhy je to podobné. Správný dluh, který máte pod kontrolou, vám dobře poslouží a přinese užitek. Špatný dluh, jenž se navíc vymkne vaší kontrole, se stane noční můrou. Zjistěte nyní se mnou, jestli využíváte špatné nebo dobré.


Špatné dluhy

Koupit si spotřební věc, na kterou nemáte, je lákavé. Reklamy vyzývají. Půjčit si je tak snadné. Obdobně snadné je spadnout do dluhové pasti. Dluh je pak splácen dluhem a rodinná situace začne být kritická.

Jak vyjde porovnání špatné půjčky s reálným zhodnocením dobře investovaných peněz? Výnosnost běžného investičního portfolia se pohybuje od 3% p.a. do 8 % p.a. při nízké inflaci. Ve většiné případů je nesmysl si půjčovat za vyšší úrok, pokud zároveň ukládáte peníze na budoucnost, za účelem splnit si své cíle. A  jsou to právě spotřební úvěry, které bývají úročeny vysoce přes 8, ale i 20 % p.a. Tedy více, než vynesou běžné investice. Spotřební úvěry jsou prostě při chytrém hospodaření zapovězeny. Poohlédněte se maximálně po „půjčkách bez navýšení“.



Pokračování článku je zde: https://jaroslavsredl.penizenavic.cz/clanky/jake-dluhy-vyuzivate-vy-a-vasi-pribuzni-dobre-nebo-spatne