POVINNÉ PŘEDŽALOBNÍ UPOMÍNKY

30.03.2013 19:05

 

povinné PŘEDŽALOBNÍ UPOMÍNKY

Nevyrovná-li dlužník svůj závazek vůči věřiteli včas a řádně může ho věřitel žalovat u soudu. Pokud věřitel rozhodne žalovat dlužníka u soudu, ale před podáním žaloby ho nevyzve upomínkou k zaplacení dluhu, nemůže věřitel po dlužníkovi požadovat zaplacení nákladů řízení před soudem. Občanský soudní řád s účinností od 1. 1. 2013, zakotvuje pro věřitele, potenciálního žalobce, povinnost obeslat dlužníka a potenciálního žalovaného předžalobní výzvou (upomínkou), kterou zákon nazývá výzvou k plnění.
Jak správně takovou výzvu napsat?
Podle nově vloženého § 142a žalobce, který měl úspěch ve věci zahájené podle ust. § 80 písm. b), což jsou spory o splnění povinnosti – třeba zaplacení peněžité částky, má právo na náhradu nákladů řízení proti žalovanému, jen jestliže žalovanému ve lhůtě nejméně 7 dnů před podáním návrhu na zahájení řízení zaslal na adresu pro doručování, případně na poslední známou adresu výzvu k plnění. 
Jsou-li tu však důvody hodné zvláštního zřetele, může soud výjimečně náhradu nákladů řízení zcela nebo zčásti žalobci přiznat i v případě, že žalobce žalovanému výzvu k plnění nezaslal.
Přesný obsah předžalobní upomínky není nikde stanoven. Z obsahu předžalobní upomínky by mělo být patrné kdo je dlužníkem a kdo věřitelem, jaké je pohledávka věřitele za dlužníkem (její původ, vyčíslení) a závěrem, že pokud nedojde k úhradě dluhu, tak dojde k podání žaloby u soudu. 
S doručením předžalobní upomínky by neměl být problém, protože není zákonem stanoveno, aby předžalobní výzva byla doručena dlužníkovi do vlastních rukou. Ve světle současné judikatury postačí, ocitne-li se předžalobní upomínka tzv. ve sféře dispozice dlužníka. 
Sférou dispozice se rozumí, že dlužník má možnost seznámit se s jejím obsahem. V praxi tedy postačí i doporučený dopis určený na poslední známou adresu dlužníka. 
Má někdo z Vaše okolí dlužníky, nebo dokonce někdo dluží Vám? Rádi Vám poskytneme zdarma vzorovou předžalobní upomínku, kterou můžete dlužníka vyzvat, aby Vám vrátil peníze. Pokud tuto vzorovou výzvu chcete, napište nám na email: 
stepan.cipryn@advokat24.cz nebo na pravnik@pravni-pohotovost.cz